Tűzifa

"Talán a legelterjedtebb tüzelő a gáz mellett, nem véletlenül. A fafajtáknak általánosan igen jó tüzeléstechnikai paraméterei vannak, de a fűtőérték nagyban függ a fa nedvességtartalmától!

Láthatjuk, hogy csak teljesen száraz esetben tüntettük fel a különbséget a különböző keményfa fajták fűtőértéke között, mert az eltérés gyakorlatilag elenyésző. Amint fontos észrevennünk, hogy a friss vágású fa, amit jó eséllyel veszünk, csak fele olyan jó tüzelő, mint amit már legalább 1-2 éve szárítunk, miért van ez? A fa alapból igen sok nedvességet tartalmaz, egy köbméter fában akár 200-300 liter víz is lehet a sejtekben és a pórusokban. Az égésben a víz nem vesz részt, viszont a fejlődő hő miatt elpárolog. A víz párolgása során hőt von el a rendszerből, és így gőz formájában távozik a kéményen, ez nekünk veszteség formájában fog jelentkezni. (A víz párolgáshője 2,2 MJ/kg)
Ha tehetjük, ezért mindig tavasszal gondoskodjunk a következő évi tüzelőről, mert nyáron száraz és szellős helyen tárolva a fa tetemes mennyiségű vizet veszít, így javulni fog télen a tüzelőnk fűtőértéke. De akkor mennyibe is kerül fával tüzelni? Térjünk vissza az átlagos családi házunkhoz.
Összefoglalás

Éves szinten tüzelőre költött pénz:

Földgáz 250.000 Ft
Nyers fa 165.000 Ft
Száraz fa 82.500 Ft
Brikett 170.000 Ft

Az eredmények magukért beszélnek, legjobban akkor járunk, ha a tűzifát két évre előre beszerezzük, és gondoskodunk arról, hogy megfelelően kiszáradjon. Persze ennek is van helyigénye, fajlagos költségek, amikkel most nem számolunk. Ha friss vágású fát tudunk csak venni, abban az esetben egy árban vagyunk a brikettel történő tüzeléssel, és már csak az szabja meg melyiket válasszuk, hogy mi a kényelmesebb számunkra. Az összehasonlítás vesztese a gáz, ami a legdrágábbnak mutatkozik, viszont kényelmi szempontból és egyszerűségből valószínűleg ez a legjobb."

2017. február 7.

http://energia.ma/epulet/mivel-futsunk-telen/