Energiaültetvény

A megfogalmazás nem pontos, hiszen nem energiaerdőt telepítünk.

Azok a Paulownia Tomentosa fák, amik az agroerdészet céljait szolgálják, 2 -4 évente kivágásra kerülnek. Ritkítjuk az állományt, ami rendszeresen ismét visszanő és hatalmas levelei a klímát javítják.  A 4 évente kivágott fák törzsének nem csak mérete számottevő, hanem a gallyai is jelentős mennyiségnek számítanak.

Mivel fűtsünk télen? Ez nagyon divatos és felkapott téma mostanában, tekintve a gázárakat sokan próbálkoznak egyéb alternatív fűtési megoldással. De melyik a legjobb, legolcsóbb?
http://energia.ma/epulet/mivel-futsunk-telen/

Tűzifa

Tűzifának, kísérleti jelleggel fákat telepítettünk és azok hozzák a várt eredményt. Telepítési távolsága egyedi, de általunk ajánlott azoknak, akik a tűzifa igényüket Paulownia fa ültetésével szeretnék megoldani hosszútávon, rövid időn belül.

1 tőről két fát nevelünk, ezzel megduplázva a nevelt fa mennyiségét. 2 év után az elültetett  Paulownia csemete, mikorra a fa gyökérzete már elég erős, biztonsággal tud két törzset nevelni. Ez palánta ültetés esetén 3 év alatt érhető el. A tűzifának nevelt fáknál, a növekedési paraméterek  ezt mutatják.

A 3 éves fa ,melynek törzsátmérője hozzávetőlegese  12- 22 cm remek tüzelőanyag. Az átmérő, a fa tartási körülményeinek függvénye. A tar vágott  fa újra kinő és pár év múlva ismét tűzifa igényünket szolgálja ki. A tüzelőnek kivágott Paulownia fa, kb. 4 hónap alatt szárad ki levegő járta helyen. Fűtőértéke magas, hamuja kevés. Ezek nálunk tapasztalat értékek.

img_5705

Amikor az otthon melegét, a kandallóban égő Paulownia fánk adja.

Palánta vagy facsemete?

Egy kis számolás azoknak, akik elgondolkoznak az önellátó, saját tűzifa szükségletének nevelésén.

30 Palánta ültetésével, 3 év múlva fedezheti egy átlagos nagyságú ingatlan fűtési energia szükségletét, saját kertjében növesztve, és ami nagyon fontos, folyamatosan. Ugyanannyi mennyiségű Paulownia Csemete ültetésével az évek száma 2 évre rövidül, ami alatt először kitermelhető az ültetvény.

Költségekben az első megoldásnál 30 db X 2,880 Ft. + öntözési költség + általunk ajánlott tápoldat árával együtt kb. 100 ezer Ft költséggel számolhatunk. Nem számolva saját munkánkat.

A csemete ültetésével 1 évet nyerünk, mert az ültető zsákban átadott csemeték gyökerei erősek, képesek két törzset nevelni. Vásárlók, akik tűzifának telepítik, a két törzset nevelő Paulownia csemetét kapják kézhez. Költsége, 30 x 6.800 Ft + öntözési költség + általunk ajánlott tápoldat árával együtt kb. 200 ezer Ft. Itt sem számoltuk a saját munkánkat költségnek. Fontos megjegyeznünk, hogy ezen esetben ténylegesen 60 fatörzs növekszik így ültetvényükön, azok ár-érték aránya kedvezőbb, mint a palánták ültetésével, mivel 1 teljes évvel megrövidítjük a tűzifánk előállítását.

Valójában mindenki átgondolhatja, mit tart fontosabbnak és mennyi időt szán saját ültetvénye kialakítására. Egyszerre, vagy akár több részletekben telepíti az ültetvényt. Mindkét megoldásnál segítő partnerei leszünk. Hívjon minket, írjon nekünk.

Kapcsolatfelvétel

20160209_142023

20160301_140605

20160209_142138

Mulcs

A gazdaságban található növények altalajára ágaprítóval mulcsot készítettünk a kivágott fák gallyaiból. Ez klímavédelmi célt is szolgál. Kevesebbet kell locsolni, és a talaj tartja a víztartalmát. Ez az ágaprítóval előállított anyag remek hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Széles körben hasznosítható.

 

20160209_141911

20160301_142636

Paulownia fa levelei

A Paulownia fák fiatal korban hatalmas levelei állati takarmányozásra kiválóak, magas fehérje tartalmuk miatt.

Mi egyelőre két módon hasznosítjuk. A lehullott levelek részben a komposztálóba kerülnek, részben a fák alatt maradnak, ahol visszakerülnek az örök körforgásba és táplálják azt a talajt ahol a Paulownia fáink nőnek.

Ültetvényünk szépen fejlődik a felelősségteljes nevelés-gondozás következményeként. Mi mást mondhatnánk erre, mint amit egyik ismerősünk fogalmazott meg. „Nőnek, nőnek, hisz nincs más dolguk, egész nap ráérnek nőni, azért olyan szépek!”

img_1947

img_2124

img_3283

20160301_140708