Paulownia, a Császárfa története nálunk 2015-ben kezdődött.

Fokhagyma termesztőként és feldolgozóként megoldást kerestünk a klímaváltozás következményei kapcsán beállt negatív változások kiküszöbölésére.  Hol szárazság, hol felhőszakadás, trópusi eső nehezíti a termesztés körülményeit.

Tapasztalatunk a köztes termesztésről nagyon jó.

A fák alatt növekedő zöldségek úgy hozamban, mint beltartalomban jobbak, mint a szabadföldi termesztésnél. Az UV hatását a fák lombjai jótékonyan csökkentik. A talaj tovább tartja nedvességtartalmat a lombkorona alatt.

Őszi fajtájú fokhagymánk kikerült a szárítóból és étkezési felhasználásra raktározzuk októberig.
A tavaszi feldolgozása folyamatban.

Idén először a jövő évi fokhagyma vetőmag szükségletünket is magunk állítjuk elő. Bízva annak sikerében. ?

Garé, 2018.07.26.

 

Agroerdészet tűnt jó megoldásnak, került látószögbe.

Keresve a megoldást a Paulownia Tomentosa fa az, ami már 2 év után hozza a várt eredményt. Előbb 1 hektáros területen a termőföld déli oldalára ültettünk 1 fasorban, 100 csemetét, majd 11 méterre még 1 fasor, 100 tő csemete került kiültetésre Második év végén megfeleztük az állományt, tarvágással.  A májusban hajtásnak indult fák, júliusra, mikor a legnagyobb meleg és a legerősebb UV sugárzás, hatalmas leveleikkel és akkorra 2-3 méteres magasságukkal ismét árnyékot biztosítottak a fokhagymának. Ez a fajta köztes műveléssel, szárazság idején sokkal kevesebb vizet veszített a termőföld.

img_1931Az sem elhanyagolható, hogy a kétévente tarvágott fa kitűnő tüzelőanyag.  A fokhagyma hozta a várt terméshozamot és a megtermelt faanyag többletbevételt jelent. Elgondolkoztunk, miért is nem annyira népszerű az agroerdészet ezen módszere. Nem csak a termés a hektáronkénti hozam növekedése, hanem a klímaváltozás csökkentő lehetőség a kezünkben a köztes agroerdészeti termesztés.

Az erdősávban telepített Paulownia fáink, pedig szolgálják azt a célt, amit már dédszüleink idejében is megtettek.  Védik a szikesedéstől, a szél szárító hatásától a termőföldet.  Sajnos a közelmúlt döntései kivágásra ítélték a mezővédő erdősávokat, ami nagy kárt okozott és okoz most is a mezőgazdaságnak.

Aki komolyan védi a termőföldjét, annak az érték megőrzése, sőt növelése a legfontosabb feladat. Akik hosszú távon a termőföldből szeretnének megélni azoknak a köztes, agroerdészeti termesztés kitűnő lehetőség lehet.

Előnyöknél említettük már azt, hogy a termőföld kevesebb vizet veszít, mert a növényi kultúra védettebb a napfénytől, UV sugárzástól.  A kivágott és ismét hajtásnak induló Paulownia Tomentosa nagy hőértékű tüzelőanyag, de emellett hatalmas levelei nem csak árnyékot adnak, hanem lombhullató fa lévén a hatalmas levelek vissza kerülve a talajba, természetes trágyaként feljavítják a talaj minőségét. 3-dik évtől a méheknek is legelőként, mézelő helyként szolgál az e fajta fa hatalmas fürtős és erős illatú virága. Ezt még nem tapasztalhattuk meg, de várjuk jövőre.

Felismerve a köztes művelésű agroerdészeti módszerben a lehetőséget, kerestük a szakmai kapcsolatokat.

Magyarországon az  Agroerdészeti Civil Társaság alapító tagjaként, míg nemzetközi viszonylatban a francia székhelyű EURAF szervezethez csatlakoztunk, tagként, ahol rendkívül komoly és hatékony munka folyik. Civil kezdeményezésként, polgári jogi társaság létrehozásával mi is hozzájárulunk a klímavédelemhez. Felelősséget érezve a jövőért. Mint már írtuk, „Aki fát ültet, bízik a jövőben.”

Ez a letisztult része a munkánknak, azonban eléggé göröngyös út vezetett el idáig, melyről később még írunk.